(Hoog)gevoeligheid

 

Een hooggevoelig persoon (Highly Sensitive Person/ HSP) is iemand die gevoeliger is voor indrukken en subtieler nuances waarneemt dan een ander Dat waarnemen gebeurt met je zintuigen: je hoort, ziet, ruikt, proeft en voelt de hele dag door. En een hooggevoelig persoon doet dit extra veel en extra intens. En de verwerking van deze zintuiglijke prikkels is eveneens intens. Wist u dat 20% van alle mensen hooggevoelig is?? En dat kan lastig zijn in een wereld waarin we steeds meer worden “geprikkeld”.

 

Karaktereigenschap

Hooggevoeligheid is een karaktereigenschap die er toe leidt dat veel hooggevoelige mensen zorgzaam en bewust te zijn. Een rijke fantasie hebben. Veel details en nuances opmerken. Stemmingen en emoties van anderen aanvoelen en veel over de dingen nadenken. Maar, zoals alle karaktereigenschappen heeft ook hooggevoeligheid valkuilen. Valkuilen kunnen bijvoorbeeld zijn: te hard werken (overwerken), te zorgzaam zijn voor anderen (en te weinig voor jezelf), te perfectionistisch zijn, overladen voelen door indrukken en bang zijn om fouten te maken.

 

Literatuur over hooggevoeligheid

Er zijn verschillende boeken over hooggevoeligheid. Het is erg persoonlijk welk boek het meeste aanspreekt. Enkele auteurs die over hooggevoeligheid geschreven hebben zijn: Elaine Aron, Marian van den Beuken, Carolina Bont, Barrie Jaeger, Samuel Pfeifer, Suzan Marletta-Hart, Ted Zeff.

 

Bron: folder Wat is hoog gevoeligheid van de Vereniging voor hooggevoeligheid